h

Hou Bethesda overeind!

10 mei 2012

Hou Bethesda overeind!

De gemeenteraad van Hoogeveen heeft onlangs een brief gestuurd naar de directie van ziekenhuis Bethesda. In die brief gaf men aan zich ernstig zorgen te maken over de toekomst van het ziekenhuis. De burgemeester van Hoogeveen vertelde op de radio dat de Hoogeveense politici helaas geen invloed hebben op wat er met het ziekenhuis gaat gebeuren. Dat is zo.

Maar de inwoners zelf gaan wel degelijk over het behoud van ziekenhuizen in de regio, zoals het Bethesda ziekenhuis. Op 12 september is de kiezer aan zet. De keus is dan onder meer: Willen we marktwerking in de zorg, of blijft goede zorg een basisvoorziening. Kiezen we voor zorg als commercieel product, of voor kwaliteit voor iedereen, op basis van solidariteit. Wordt het Rutte of Roemer?

Het ziekenhuis weg uit Hoogeveen. Tot voor kort was dat ondenkbaar. Toch is men bij zorggroep Leveste, waar Bethesda onder valt, aan het puzzelen welke ziekenhuizen en afdelingen men open wenst te houden. Niet omdat we zoveel gezonder zijn geworden dat het ziekenhuis wel dicht kan. Integendeel. Het draait om het geld en het draait vooral om de visie op gezondheidzorg.

Voor Bethesda loopt een onderzoek van KPMG waarbij de financiële kant uitgebreid in beeld wordt gebracht. Moeten patiënten voortaan naar Emmen, moet er een spiksplinternieuw ziekenhuis komen halverwege Emmen, of blijven zowel het Scheperziekenhuis als het Bethesda open? Deze opties zijn nog open. De ziektekosten-verzekeraars dreigen behandelingen niet meer te vergoeden als ziekenhuizen onvoldoende productie draaien. Streekziekenhuizen komen daardoor in de gevarenzone. Ondanks alle prijzen die Bethesda binnenhaalt vanwege de uitstekende zorg.

Op 20 februari jl. organiseerde de SP een discussieavond in Bethesda met SP-kamerlid Henk van Gerven vanwege de dreigende wolken die zich boven het ziekenhuis samenpakken. Tijd om wakker te worden! De gemeenteraad van Hoogeveen schrijft in een brief van 7 mei jl. aan Leveste betrokken te willen blijven bij grote bewegingen die het ziekenhuis wil of moet gaan maken. Op radio Drenthe benadrukt burgemeester Loohuis terecht dat alle basisvoorzieningen zoals de spoed eisende hulp, aanwezig moeten blijven in Hoogeveen. Tegelijkertijd benadrukt de burgemeester dat de gemeente Hoogeveen geen zeggenschap heeft over het ziekenhuis. En dat klopt. Maar dat is niet alles.

Nu de verkiezingen eraan staan te komen, is de macht aan het rode potlood. Net zo goed als VVD-minister Schippers koste wat kost commercie en marktwerking in de zorg in wil voeren, kunnen we kiezen voor goede zorg voor iedereen dicht bij huis op basis van solidariteit. Als we daar met z’n allen op 12 september voor kiezen, dan blijven Bethesda en die andere streekziekenhuizen gewoon open.

Bianca Behr, SP-gemeenteraadslid
Philip Oosterlaak, SP-statenlid Drenthe

U bent hier