h

SP bij begroting 2012 "Niet toekijken terwijl het kind verzuipt"

10 november 2011

SP bij begroting 2012 "Niet toekijken terwijl het kind verzuipt"

De SP is de bestuurlijke lamlendigheid in Drenthe zat. De gemeentes kijken naar de provincie en andersom. Wie is er verantwoordelijk als het gaat om de vele instellingen die Drenthe breed werken, zoals de stichting welzijn doven drenthe, de brede overleggroep kleine dorpen (BOKD) of de patiënten belangenvereniging Zorgbelang Drenthe? Al vier jaar lang ontbreekt het aan resultaten bij de besprekingen die Drentse bestuurders met elkaar voeren.
Ondertussen verkeren een reeks drentse organisaties die nuttig werk doen in onzekerheid.
De SP stond bij de begrotingsbehandeling ook uitgebreid stil bij de werkgelegenheid in Drenthe voor WSW-ers en de bezuinigingen op de natuur waartegen de provincie in verzet moet komen. Samen met de CU diende de SP
een voorstel in om minderjarige MBO-ers die ver moeten reizen een OV kaart te geven. Het voorstel kon niet meteen op voldoende steun rekenen. Fractievoorzitter Oosterlaak: 'Jammer dat er steeds weer bezwaren
opgeworpen worden. Maar we blijven van mening dat Drenthe MBO-scholieren die ver moeten reizen best een steuntje in de rug kunnen gebruiken'.

Het rapport ‘Amen is geen Amsterdam’ verscheen 16 mei 2008. We, met z’n allen in de Drentse politiek, waren er knap mee in onze nopjes. Hadden we toch maar mooi hele verstandige dingen opgeschreven over de rollen en taken van de provincie, eigenlijk samengevat in een simpele formule: Als er een meerwaarde is om iets op provinciaal niveau uit te voeren dan is dat beter. En anders kunnen de gemeentes er zich beter mee bezig houden.

Het bleek eenvoudiger gezegd dan bestuurlijk gedaan. Inmiddels zijn we diverse landelijke commissies, ondermeer een club die vernoemd is naar mevrouw Lodders, bestuursakkoorden, Drentse allianties, al of niet zachte landingen, provincies nieuwe stijl en wat al niet meer verder. En nog steeds schijnt het niet mogelijk te zijn af te spreken wie waar over gaat. Vorige week hoorden we gedeputeerde Brink zeggen dat er begin volgend jaar ergens in februari weer een bijeenkomst tussen provincies en gemeentes gepland staat waar men zich wederom over de problematiek gaat buigen. Maar namens de Vereniging van Drentse Gemeentes hield burgemeester Bijl ons al voor dat het eigenlijk allemaal veel te ingewikkeld is. Een beperkt aantal onderwerpen zou al moeilijk genoeg zijn om afspraken over te maken.

Waren we in Drenthe bij het verschijnen van ‘Amen is geen Amsterdam’ misschien knap ingenomen met de voortvarende Drentse aanpak. Nu mag het schaamrood inmiddels wel collectief op de bestuurlijke Drentse kaken staan. Want bij de hele discussie over de rollen van de provinciale danwel gemeentelijk overheid, raakt de vraag of het ondertussen wel goed gaat met de uitvoering van de taken geheel buiten beeld. Het uiteindelijke effect na Amen is geen Amsterdam is vooral veel onzekerheid. Naar onze mening is de taak van de overheid, of die nou toevallig gemeente of provincie heet, als overheden als geheel, om een solide partner te zijn voor inwoners en maatschappelijke partners. Om in moeilijke tijden te helpen de last te dragen, als buffer op te treden, zodat instellingen ook in magere jaren kunnen overleven. Een drentse overlegcultuur is mooi. Maar dit lijkt meer op omstanders die met z’n allen toekijken hoe het kind verzuipt.

Voor de begroting 2012 staat een bedrag gereserveerd van 2.4 miljoen voor het sociaal domein. Maar goed, dat kan net zo goed een ander bedrag worden, tenslotte zijn er besprekingen cq onderhandelingen gaande. En eigenlijk hebben we dan een vraag aan GS. Namelijk, mogen wij nu verwachten dat u er samen met de gemeentes wel uit gaat komen. En waarop mogen wij een dergelijke verwachting wat u betreft baseren? Gaat u er nu wel een keer uitkomen?

Want als we moeten constateren dat u er niet met de gemeentes uit komt, dan lijkt het ons beter eenzijdig met een plan B te komen. Wat ons betreft is dan het basis idee vast te stellen dat de provincie domweg een aantal taken blijft ondersteunen en anderzijds een fonds in het leven roept waar gemeentes een beroep op kunnen doen voor de taken die de provincie niet meer doet. Of variaties op dit thema. Als er bijvoorbeeld wel overeenstemming is voor een Drents reddingsplan voor de bibliotheken, dan is er niks op tegen dat uit te voeren samen met de gemeenten. De overige taken gaan dan volgens plan B. We zijn benieuwd hoe de collega fracties hier tegenaan kijken en wat de visie van GS is.

Meneer de voorzitter,

Voor de goede orde wijzen wij hier graag nogmaals op de noodzaak bij grote projecten ook eens te kijken of er geen alternatieven mogelijk zijn en of het niet mogelijk is het gewoon wat kalmer aan te doen. Uiteraard vinden wij het ook van bijzonder belang dat het bedrijfsleven blijft investeren en innoveren. En we zijn ook voor verbetering van infra structuur. Maar wat ons betreft blijft het van belang kritisch te kijken naar wat wel en niet kan. Voorbeelden? Het verbindingsplein van het Atalanta project, de dierentuin als attractiepark, de baanverlenging van Eelde, de bocht bij Hoogeveen.

Met de crisis staan in veel sectoren banen op de tocht. De overheid maakt daar echter ook keuzes in. Keuzes die in Drenthe veel schade met zich meebrengen. Terecht roert Drenthe de trom voor behoud van werkgelegenheid. Of het nu gaat om banen bij defensie en banen bij rijksdiensten. Naar onze mening moet de provincie zich ook sterk maken voor het behoud van banen bij de WSW bedrijven. Want voor mensen in de WSW is het relatief nog veel lastiger om aan het werk te blijven of te komen. Dat kan door niet te bezuinigen op opdrachten waar WSW-ers mee aan het werk zijn. Daarbij valt te denken aan werken in het groen en de natuur. Het mes snijdt dan aan twee kanten. Behoud van unieke natuur en behoud van werk. Sterk maken voor werk voor WSW-ers kan ook door subsidies beter bereikbaar te maken voor WSW bedrijven. Wat dat betreft sluiten wij graag aan bij ideeën van het CDA om extra provinciale subsidie voor scholing en begeleiding te verstrekken bij in diensttreding.
MdV. In Assen hielden de vakbonden begin deze maand een manifestatie. En de oproep was duidelijk: Politiek laat ons als WSW-ers niet in de steek.

MdV
Bij de opiniërende vergadering vorige week hebben ook wij ons uitgelaten over de onduidelijkheid rond natuurbeheer, de voortgang van de EHS en de inrichting van het landschap. De staatssecretaris houdt de provincies in een onmogelijke positie gevangen om natuurtaken over te nemen en tegelijkertijd die niet uit te voeren bij gebrek aan middelen. En de vraag is dan of het dan verstandig is te capituleren. In Drenthe kennen we natuurlijk de legende van Ellert en Brammert en we weten dat de dag eens aanbreekt, vroeg of laat, om net als Jaantien, want zo heette ze heb ik inmiddels begrepen, in verzet te komen in dit soort situaties. Dan laat ik graag in het midden of er koppen moeten rollen, maar in ieder geval is duidelijk dat PS en GS samen op moeten trekken.

Verder wijzen wij er graag op dat wat ons betreft diverse zaken meer aandacht verdienen. Er moet een plan van aanpak komen voor het inventariseren en verwijderen van asbest. We willen meer gebruik van zonne-energie. We zijn voor nieuwe initiatieven op het vlak van kunst en cultuur, zoals een groot festival. We pleiten voor het beschermen en beleven van het unieke van historisch drenthe met alle archeologische vondsten. We zijn van mening dat de provincie er voor moet gaan, voor een IC-stop in Hoogeveen. En concreet hebben we samen met de Christen Unie een amendement voorbereid voor een oude wens, namelijk een OV-kaart voor minderjarige MBO-ers.

MdV. Tot slot een enkele opmerking over hoe de begroting ter beschikking gesteld wordt. Ook wij vinden het bijzonder spijtig dat de begroting op projectniveau nog maar een paar dagen geleden binnen is bij Provinciale Staten en voor iedereen die inzage wenst. Dat helpt niet voor leden van PS waar uiteindelijk het budgetrecht ligt, en ook voor inwoners en organisaties wordt het wel erg lastig om mee te denken laat staan tijdig van zich te laten horen. In een democratie is het van belang dat het bestuur controleerbaar werkt en mensen een mening kunnen geven. De tijd van ‘wij weten wat goed voor u is’ ligt achter ons en dat willen we graag zo houden.

Dank u wel

U bent hier