h

Drentse Staten tegen bestuursakkoord

24 mei 2011

Drentse Staten tegen bestuursakkoord

,,Wat in vergaderkamertjes beklonken dreigt te worden heeft grote invloed op de Drentse samenleving. Voor Otten en Sientjes. Voor mensen die hun bijdrage leveren in de Sociale Werkvoorziening, voor Wajongers. Voor mensen in Drenthe’’, zo begon SP fractievoorzitter Oosterlaak zijn toelichting bij de gezamenlijke motie van PvdA, GL, CU, D66 en SP tegen het zogenaamde bestuursakkoord tussen Rijk, gemeentes en provincies, waarin een miljarden bezuiniging dreigt op de regelingen voor arbeidsgehandicapten. De motie haalde tot tevredenheid van de initiatiefnemers van de SP een meerderheid. Een belangrijk signaal, vinden de socialisten. Samen met alle andere kritische steden en provincies protesteert Drenthe daarmee tegen onverantwoorde bezuinigingen op mensen die niet gevraagd hebben om hun handicap en al evenmin verantwoordelijk zijn voor de crisis.

,,De gevolgen van de bezuinigingen van het kabinet zullen keihard uitpakken’’, legt Oosterlaak uit. ,,Voor mensen in de WSW zal domweg veel minder plaats zijn. Duizenden mensen met een arbeidsbeperking zullen hun weg op de arbeidsmarkt moeten zien te vinden, zonder steun in de rug, zonder begeleiding, zonder een vangnet als de WSW bedrijven, zonder zelfstandige uitkering’’.
De SP wijst erop dat het bestuursakkoord niet alleen voor individuele gedupeerden gevolgen heeft. ,,Ook voor de Drentse economie als geheel verdwijnt er werkgelegenheid van toeleveringsbedrijven aan de WSW-bedrijven en bovendien miljoenen aan koopkracht, waar de middenstand het van moet hebben. Net als bij de kazerne in Assen argumenten om erop te wijzen dat dit niet goed is voor Drenthe. De bezuinigingen van het kabinet zijn ontzettend contraproductief voor de Drentse economie’’.

De VVD, CDA en PVV gingen niet mee met de motie. Men was van mening dat het niet op de weg van de provincie lag om zich uit te spreken over de bezuinigingen op de regelingen voor mensen met een arbeidshandicap omdat dit uitsluitend een kwestie tussen rijk en gemeentes zou zijn. ,,Onzin’’, vindt SP-er Oosterlaak. ,,Natuurlijk is het belangrijk dat Drentse gemeentes opkomen voor hun inwoners. Hoe meer hoe beter. Maar ook de provincie moet van zich laten horen. De provincie moet gewoon opkomen voor de werkgelegenheid en de sociale zekerheid van iedereen, ook van mensen met een arbeidshandicap. Dat is ook economie en dat is bovendien sociaal. We moeten gezamenlijk een vuist maken.’’

U bent hier