h

Onaanvaardbare risico’s door sluiting kraamafdelingen.

9 februari 2011

Onaanvaardbare risico’s door sluiting kraamafdelingen.

SP-Kamerlid Nine Kooiman verzet zich tegen de dreigende sluiting van kraamafdelingen in Almelo en Meppel. ‘Het kabinet zegt de babysterfte aan te willen pakken. Het domste wat je dan kan doen is de verloskundige afdelingen in ziekenhuizen sluiten. Eerst moest Almelo sluiten en nu dreigt Meppel er ook aan te gaan. De minister moet dit nu voorkomen en pal staan voor de veiligheid van moeder en kind’, aldus Kooiman.

Er is in Nederland een wettelijke norm die voorschrijft dat elke zwangere vrouw binnen vijftien minuten in een ziekenhuis met verloskundige zorg moet kunnen zijn. De mogelijke sluiting van deze verloskundige afdelingen leidt er onvermijdelijk toe dat deze norm de prullenbak in kan. De achterliggende gedachte van deze norm was het beperken van risico’s voor baby’s bij bevallingen. Kooiman: ‘Wanneer het langer dan 20 minuten duurt om in het ziekenhuis te komen, nemen de risico’s schrikbarend toe. Dit terwijl de babysterfte in Nederland nu al veel hoger is dan in omringende landen.’

‘De veiligheid van baby’s en moeders moet voor alles gaan. Daarom moeten ziekenhuizen deze zorg in de directe omgeving blijven leveren. Als dat nodig is met extra verpleegkundigen en specialisten. Ook moet de eigen bijdrage die ouders moeten betalen voor kraamzorg en een ziekenhuisbevalling onmiddellijk geschrapt worden. Ouders mogen nooit om financiële redenen besluiten dan maar thuis te bevallen. Alleen dan pakken we de babysterfte in Nederland ook echt aan’, aldus Kooiman.

De afdeling Meppel heeft een online handtekeninglijst geopend.

www.meppel.sp.nl/handtekeningenactie

U bent hier