h

Verslag besloten vergadering IT-atelier alsnog openbaar

10 november 2010

Verslag besloten vergadering IT-atelier alsnog openbaar

ASSEN – Alsnog openbaar. De SP-fractie stelde voor het verslag van de besloten vergadering van de Drentse Staten op 22 juni 2005 alsnog openbaar te maken. De commissie BFE kon zich vinden in dit SP-voorstel zodat alsnog duidelijk is wat indertijd achter gesloten deuren over het debakel van het IT-atelier gezegd werd.

Bij het project ging uiteindelijk ruim een half miljoen euro gemeenschapsgeld aan subsidies over de balk, zo bleek voorjaar 2010 na een ellenlange nasleep waarbij boekhouders van het SNN en gedupeerden zich suf rekenden en druk met elkaar en de belastingdienst in overleg waren. De verantwoordelijke directie, het bestuur van het IT-atelier en de verantwoordelijke leden van dagelijks bestuur van het SNN zijn inmiddels allang weer elders aan de slag. Het is daarom lastig de hoofdrolspelers nu ze niet meer in functie zijn, nog publiekelijk ter verantwoording te roepen.
SP-statenlid Oosterlaak: ,,Vergaderingen van een democratisch orgaan horen openbaar te zijn. Alleen in uitzonderingsgevallen als er bijvoorbeeld onderhandeld wordt met derden of als anders iemand z’n privé leven onnodig over tafel gaat, kan daar vanaf geweken worden. In dit geval kon het wellicht niet anders dan eerst de gesprekken met de belastingdienst af te ronden. Dat het allemaal vijf jaar geduurd heeft is van de zotte. Directie, bestuur en SNN hebben gezamenlijk een mooi project naar de mallemoer geholpen waarbij uiteindelijk een half miljoen over de balk ging. Bijzonder kwalijk. Dat de zaak feitelijk jarenlang in de doofpot bleef maakt het allemaal alleen nog maar erger’’.
In het verslag van de vergadering van 2005 geeft de toenmalige gedeputeerde Dhr. Schaap zijn versie van het gebeuren. Noch het SNN (‘controle verliep niet bepaald vlekkeloos’), noch de directie (‘mismanagement’), noch het bestuur (‘het duurde veel te lang voor dat het aantrad’) komen er daarin goed vanaf. Oosterlaak: ,,De fracties in de Staten blokkeren een verdere verantwoording door GS. Allerlei vragen zijn bij lange na nog niet beantwoord. Maar PvdA, CDA, VVD en CU willen graag een punt achter deze treurige geschiedenis zetten. In ieder geval is het verslag uit 2005 nu openbaar.’’

U bent hier