h

20.000 Euro. Een bovenmatig bedrag voor cursus gedeputeerde.

23 april 2010

20.000 Euro. Een bovenmatig bedrag voor cursus gedeputeerde.

ASSEN – Hoe komt GS erbij om gedeputeerde Haarsma een 15 daagse cursus te laten volgen bij Tias Nimbas Business School voor het absurde bedrag van 20.000 Euro?

Het betreft een cursus ‘Strategie, Innovatie en Governance’ die gehouden wordt in de “moderne, voortreffelijke outillage van de Business School in Tilburg. Tevens vindt een deel van dit progamma plaats in het middeleeuwse decor van het voormalig klooster de Priorij Corsendonk in Oud-Turnhout’’, terwijl de overige vijf dagen plaatsvinden in “Boston, Harvard University”, zo vermeldt de school op haar website.

,,Er zijn toch tal van publicaties en cursussen van uitstekend niveau over het onderwerp “leidinggeven” tegen een fractie van de kosten. Waarom is dan voor deze verkwisting gekozen?’’ vindt SP fractievoorzitter Philip Oosterlaak, die meteen schriftelijke vragen stelde. Ook wil de SP het naadje van de kous weten over of het niet logisch is dat de gedeputeerde een eigen bijdrage betaalt, uit welk budget de cursus gefinancierd wordt, terugbetalingen bij uitdiensttreding en hoe het kan dat mevrouw Haarsma pas aan het eind van haar zittingsperiode deze cursus gaat volgen.

,,Schoonmakers moeten maandenlang staken voor een loonsverhoging van 3.5% en voor normale aanvullende arbeidsvoorwaarden als reiskosten of een basis taalcursus. De provincie zelf bezuinigt komend jaar op alles wat los en vast zit. Maar dan zou er wel geld zijn om een naar decadentie riekende cursus voor een gedeputeerde te bekostigen. En dat ook nog eens tegen het eind van de zittingsperiode? Bij mij gaat dat er niet in’’, aldus Oosterlaak.

De schriftelijke vragen:

Aan de voorzitter van Provinciale Staten van Drenthe
De heer J. Tichelaar
Postbus 122
9400 AC Assen

Datum: 23 april 2010

Onderwerp: Schriftelijke vragen ex artikel 41 RvO inzake cursus gedeputeerde Tias Nimbas Business School

Geachte voorzitter,

Naar wij begrepen hebben volgt Gedeputeerde Anneke Haarsma momenteel een cursus Strategie, Innovatie en Governance bij Tias Nimbas Business School. De cursus zou in totaal uit 15 dagen bestaan, vier keer van woensdagavond tot vrijdagmiddag. De bijeenkomsten worden afwisselend gehouden in de “moderne, voortreffelijke outillage van Tias Nimbas Business School in Tilburg. Tevens vindt een deel van dit programma plaats in het middeleeuwse decor van het voormalig klooster de Priorij Corsendonk in Oud-Turnhout en een keer in Boston, Harvard University voor vijf dagen’’. De kosten zouden in de orde van grootte van 20.000 Euro liggen.

Op zich vindt de SP-fractie het prima dat ook leden van GS zich voortdurend bijscholen. Wij hebben echter nogal wat vragen bij de bovenstaande cursus:

1 Er zijn tal van publicaties en cursussen van uitstekend niveau over het onderwerp “Strategie, Innovatie en Governance”, vrij vertaald: “Hoe word ik een betere (vernieuwende) leider”. Wat was de inhoudelijke reden om juist voor deze cursus te kiezen?

2 De kosten van deze cursus zijn een veelvoud van veel andere wellicht ook bijzonder waardevolle cursussen. Wat was voor GS de reden om betrokkene in te schrijven juist voor deze cursus?

3 Welke kosten draagt de provincie Drenthe bij aan het volgen van de cursus door de gedeputeerde? Waren er naast de cursuskosten nog andere kosten, zoals reis- en verblijfkosten?

4 Uit welke regeling worden de kosten voor deze cursus betaald? Welke regelingen gelden voor scholing van leden van GS? Is er sprake van een GS-scholingsbudget? Welke kosten zijn voor scholing van GS-leden vanaf 2007 betaald? Is de regeling voor GS conform de regeling die voor het personeel van de provincie Drenthe geldt? Is er sprake van een eigen bijdrage? Geldt er een regeling voor terugbetaling bij uitdiensttreding? In hoeverre gelden regels rond het opnemen van vrije dagen en studieverlof?

5 In de uitzending van RTVDrenthe van vandaag, kwam ter sprake dat de gedeputeerde zich al een aantal jaren geleden aangemeld had voor deze cursus, maar daar vanwege omstandigheden geen gebruik van had kunnen maken. De aanmelding was echter al wel officieel beklonken, annuleren zou niet mogelijk zijn. Het Tias Nimbas zou namelijk niet mee willen werken aan een andere oplossing dan het alsnog, enkele jaren later, volgen van de cursus. Een cursus waar de provincie Drenthe echter met het einde van de zittingstermijn van de gedeputeerde in zicht, aanzienlijk minder bij gebaat zou zijn, aangezien de gedeputeerde nog maar enkele maanden de gelegenheid heeft het geleerde in de praktijk te brengen. Vanwege de houding van Tias Nimbas, “contract is contract” besloot de gedeputeerde dan toch maar aan de cursus deel te nemen.
Is dit een juiste weergave van de feiten? Mogen wij in kopie de correspondentie van de provincie met het Tias over deze kwestie ontvangen?

Met vriendelijke groet,

Namens de SP fractie
Philip Oosterlaak

U bent hier