h

Nederland belastingparadijs.

19 oktober 2009

Nederland belastingparadijs.

De SP'ers in het hele land verzamelen op allerlei mogelijke manieren handtekeningen tegen de verhoging van de AOW leeftijd. Vandaag ook weer in Assen. Voordat we de deuren langs gingen spraken we kort over de 16 miljard die de schatkist jaarlijks misloopt omdat multi-nationals te weinig vennootschapsbelasting betalen. Hoezo is de AOW straks onbetaalbaar??
Zie hier het bericht over Nederland Belastingparadijs.

Nederlandse multinationals dragen te weinig belasting af

Gebaseerd op: de Volkskrant (19-10-2009)

De Belastingdienst loopt jaarlijks 16 miljard euro aan vennootschapsbelasting mis van Nederlandse multinationals. Dat komt naar voren uit onderzoek van de Utrechtse hoogleraar belastingrecht Geerten Michielse in opdracht van tv-programma Zembla.

Michielse, die ook verbonden is aan het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank, becijferde dat Nederlandse multinationals door gebruik te maken van mazen in de belastingwetgeving jaarlijks circa 6 tot 7% van hun winst afdragen aan de fiscus, terwijl ze officieel 25,5% verschuldigd zijn. Michielse betitelt Nederland als een `belastingparadijs`. Uit het onderzoek blijkt dat in 2007 een bedrag van 8.000 miljard euro, ongeveer een tiende van de totale wereldhandel, aan buitenlandse winsten door Nederland werd gesluisd. Daarvan zou maar 2 miljard euro naar de Nederlandse schatkist zijn gegaan.

Multinationals als Boeing, US Steel en Walt Disney hebben allemaal brievenbusmaatschappijen in Nederland, waarmee ze de winstbelasting in eigen land ontlopen. Een Noors overheidsrapport uit 2009 noemt Nederland `het grootste belastingparadijs ter wereld`.

U bent hier