h

“Nonchalant en arrogant”

3 juli 2009

“Nonchalant en arrogant”

Gedeputeerden niet naar huis, wel “verkeerd gehandeld en excuses”

ASSEN – “Een nogal geforceerd overkomende drive om de beeldvorming in de media te beïnvloeden”, stelt de Onderzoekscommissie over het handelen van gedeputeerde Haarsma. Haarsma onthield de Staten informatie door het onderzoeksrapport naar mogelijke fraude bij de gehandicaptensportstichting geheim te houden, maar ging gelijktijdig in gesprek met journalisten over het vanuit het provinciehuis gelekte rapport om haar straatje schoon te vegen. Kan dat? Wel in Drenthe. Het Drents parlement gaf Haarsma een gele kaart, maar nam geen motie van wantrouwen aan. Daar zou ook geen meerderheid voor geweest zijn.

De kersverse Commissaris van de Koningin Tichelaar voerde namens het College het woord in het debat over het rapport “Het lek onder de loep”. Tichelaar hield een verhaal dat Drenthe toch vooral eensgezind verder moet. In een bijzin betitelde hij het optreden van zijn College als “nonchalant en arrogant”. De politiek verantwoordelijke gedeputeerden verklaarden vervolgens niks toe te voegen te hebben aan de verklaring van de Commissaris. SP-fractievoorzitter sprak daarop dan ook van een mooi verhaal van de Commissaris, maar op het verkeerde moment. “Geen expliciete verklaring van de gedeputeerden dat men fout gehandeld heeft. Geen spijt of excuses. Voor ons is duidelijk dat het Drents parlement daar maar op één manier op kan reageren. Een motie van wantrouwen. Ik heb de motie van het CDA al mede ondertekend. U kunt het krijgen zoals u het hebben wilt”. Uiteindelijk kwam het hoge woord eruit. Het speet de gedeputeerden en men zou ervan leren……

Volgens de coalitie partijen betekent dat een dikke streep onder de kwestie. Oosterlaak: ,,Wat ons betreft is het ook tijd om een punt achter het gezeur over het lek te zetten. Want zo zien natuurlijk heel veel mensen het. Waar wij geen punt achter zetten is dat de Staten voortaan op open en eerlijke informatie moeten kunnen rekenen. Voor arrogant bestuur is geen plaats. Wat ons betreft is dit een gele kaart voor het Drentse bestuur. En op een gele kaart volgt een rode als er nogmaals sprake is van een zware overtreding”.

U bent hier