h

Veenhuizen sluiten kortzichtig

21 mei 2009

Veenhuizen sluiten kortzichtig

ASSEN – ,,De deuren van locatie BankenBosch van de gevangenis in Veenhuizen gaan in 2012 dicht, als het aan Staatsecretaris Albayrak ligt. Gesloten. Definitief. Wat ons betreft een idioot plan, dat van tafel moet’’, vindt SP commissielid Alie Dekker. ,,Het is mooi dat de druk van de ketel is na jarenlange bezuinigingen op het gevangeniswezen. We weten allemaal hoe Minister Donner nog maar kort geleden zijn handen ten hemel hief. Twee gevangen op één cel. Een strakker regime. Minder ruimte voor resocialisatieprogramma's. Opsluiten en er niet over nadenken dat ex-gedetineerden ook weer terug moeten in de samenleving, daar kwam het op neer. Nu ontstaat weer wat ruimte. Tijd om de werkdruk omlaag te brengen en de veiligheid, en het plezier in het werk voor het personeel te verbeteren, vindt de SP. 238 Banen weg. Dat hoeft helemaal niet. De provincie dient een vuist te maken naar Den Haag’’.

Volgens Albayrak zijn er teveel gevangenissen. De capaciteit is te groot. Dat komt omdat er de laatste tijd minder zware criminaliteit is. Het aantal moorden neemt bijvoorbeeld af, en daarmee ook het aantal mensen dat langdurig gestraft wordt. In Nederland kunnen we volgens Albayrak dus toe met minder cellen.

Dekker: ,,Dat is allemaal nogal snel door de bocht. Ik geloof best dat er golfbewegingen zijn in de criminaliteit. Maar ik ben er zeker niet gerust op dat we blijvend met minder gevangenissen toekunnen. Daarvoor is het te kort geleden dat er een groot cellentekort was. Het Masterplan geeft ook al aan dat er vanaf 2010 al weer een lichte stijging van het aantal benodigde cellen te verwachten is.Ook wijzigingen in de soort straf voor zedendelinquenten die Balkenende heeft aangekondigd hebben een direct gevolg voor het aantal benodigde cellen’’.

In de tweede kamer heeft SP-kamerlid Krista van Velzen een baangarantie geëist voor het gevangenispersoneel. Alie Dekker. ,,Heel goed. Ik vind dat dit geluid versterkt moet worden. Ook vanuit het Drents parlement en vanuit het Drents bestuur. Het kan niet zo zijn dat er wat rituele bezorgde verzuchtingen klinken over de afbraak van de werkgelegenheid in het Noorden, maar dat de politiek het ondertussen maar weer laat gebeuren. Dring eerst de maatregelen die Minister Donner nam, het “tijdelijk versoberde gevangenisregime” terug. Als SP stellen we deze kwestie aan de orde in het Drents parlement. Ik heb zojuist een serie mondelinge vragen aangekondigd’’.

Lees hier de mondelinge vragen.

U bent hier