h

Verkoop Essent? Ze zijn nuts!

7 april 2009

Verkoop Essent? Ze zijn nuts!

ASSEN – Doe het niet. Maak niet de fout nutsbedrijven in de uitverkoop te doen. Daarvoor pleitten SP-ers maandagavond bij een voorlichtingsavond voor raadsleden van de VEGAN. De vereniging van gemeentelijke aandeelhouders in noordnederland.Voor de ingang van “De Smelt” deelden een dertigtal SP-ers pamfletten uit aan de noordelijke volksvertegenwoordigers en bestuurders. Dat leidde tot pittige gedachten wisselingen, ondermeer met de burgemeester van Coevorden, Bert Bouwmeester.

De komende maanden moeten de aandeelhouders van Essent, provincies en gemeentes, bepalen of men in wil stemmen met de verkoop van het nutsbedrijf aan het Duitse RWE. De SP ziet grote nadelen. Verkoop betekent minder invloed op de toekomstige energievoorziening. Juist in een tijd dat er meer geïnvesteerd moet worden in isolatie, zonne- en windenergie, wil men de zeggenschap overdoen aan buitenlandse energiereuzen. Het is onverstandig om de leveringszekerheid over te laten aan de vrije markt, vinden de socialisten. De overheid mag de consument niet overleveren aan concerns die vooral gaan voor de winst van de particuliere aandeelhouder.
Voorstanders van verkoop van Essent, pleiten voor schaalvergroting omdat de nieuwe energiereus daarmee goedkoper in zou kunnen kopen. Essent zou te klein zijn om op de wereldwijde energiemarkt mee te kunnen blijven spelen. Onzin, meent de SP. Ook kleinere energiebedrijven, zoals het Zeeuwse Delta, blijken het prima te doen.

Via de site www.zezijnnuts.nl kunnen consumenten een protest laten horen tegen de voorgenomen verkoop. De SP in Drenthe pleit in provinciale staten keer op keer voor het behoud van Essent als nutsbedrijf.

U bent hier