h

Staten verkopen aandelen Essent

23 april 2009

Staten verkopen aandelen Essent

ASSEN – Een meerderheid om NIET te verkopen kwam er bij de stemming over de verkoop van de Essent aandelen niet uit. Behalve SP en GL stemde één lid van het CDA (de Jong) en de meeste PvdA’ers tegen het voorstel. Drie PvdA’ers stemden echter voor, waardoor GS de handen vrij heeft om de Drentse aandelen in Essent te verkopen. Als de gehele PvdA de rug recht had gehouden had er een meerderheid tegen verkoop ingezeten.

,,Wat ons betreft een absurd voorstel’’, onderstreepte fractievoorzitter Oosterlaak nogmaals het SP-standpunt. ,,GS noemt de verkoop van Essent “Het uitvoeren van de toekomststrategie voor Essent”. Het gaat hier echter domweg om de liquidatie van Essent. Juist op een moment dat je zou denken dat een nutsbedrijf harder nodig is dan ooit om de energievoorziening op een schone manier voor iedereen te regelen, besluiten de Staten om alle zeggenschap de deur uit te doen en de electriciteitsproductie uit handen te geven aan een buitenlands energieconcern.

Oosterlaak las de inspraak reactie voor van mevrouw Lidy van Dam, die haar betoog daags tevoren afstak in de gemeenteraad van Westerveld: ,,Wat is de taak van de overheid? De overheden hebben tot taak de burgers te dienen. Dwz voorwaarden scheppen, waardoor de burgers toegang hebben tot de eerste levensbehoeften. Om een paar te noemen: voedsel, onderdak, onderwijs, gezondheidszorg en energie. En in een rijk land als het onze moet dat helemaal geen probloeem zijn. Echter:onze overheden hebben hun verantwoordelijkheden overgedragen aan de ondemocratische kapitaalmarkt. Gevolg: Een toplaag met grootverdienende, graaiendemanagers en commissarissen, die door megafusies steeds grotere winsten maken door prijzen op te drijven. …
Dames en heren gemeentebestuurders wordt wakker!!!. Neem uw verantwoordelijkheid op en voer de taak uit, waarvoor u gekozen bent’’.

In reactie op het verwijt dat mensen niets gevraagd is over de verkoop van Essent en dat de besluitvorming feitelijk lange tijd in achterkamertjes plaats heeft gevonden, antwoordde de verantwoordelijk gedeputeerde Vlietstra (PvdA), dat consumenten voortaan de keus hebben bij welke leverancier men de electriciteit kan betrekken. Oosterlaak: ,,Alsof daarmee alle problemen opgelost zijn over zeggenschap en democratische controle. Zometeen is RWE eigenaar van meerdere electriciteitscentrales in Nedeland, ook voor 50% van Borssele en bepaalt of we al dan niet hard gaan investeren in schone energie. Terwijl het ook anders kan”

Voor Drenthe betekent de instemming van de Staten met de verkoop van Essent ook een stap op de weg van de verkoop van Essent Milieu (vuilverbrander Wijster). De SP-fractie vreest dat dit bedrijf net als de electriciteitsproductiebedrijven van Essent eveneens verkocht gaat worden aan een willekeurige koper, zoals RWE. Oosterlaak: ,,De deur is opengezet voor verkoop. We houden ons hart vast wat daar uit voort komt”

U bent hier