h

Reden GS-Drenthe om Essent te verkopen van de baan

27 maart 2009

Reden GS-Drenthe om Essent te verkopen van de baan

ASSEN – De EU heeft besloten dat energiebedrijven niet meer volledig moeten worden gesplitst. Daarmee staat de Splitsingswet, die indertijd door minister Brinkhorst door de kamer werd gejaagd op drijfzand. En daarmee vervalt de belangrijkste reden die Gedeputeerde Staten van Drenthe zeggen te hebben om de Drentse aandelen Essent te gelde te maken.

“Verkopen. Het kan niet anders. Volgens de wet zijn energiebedrijven in Nederland verplicht zich te splitsen in een commercieel productie en leveringsbedrijf en een netwerkbedrijf dat in handen blijft van de overheid.” Dat stelt GS van Drenthe. Daarom moet Essent aansluiting zoeken bij een grote partner (RWE).

“In de argumentatie heeft GS het dus niet over het binnen halen van de miljoenen voor de verkoop van de aandelen”, stelt SP-er Oosterlaak vast. “Dat zou ook bijzonder kortzichtig zijn. En we zijn het ook niet eens dat alleen mega-productiebedrijven toekomst zouden hebben. Maar nu de hele operatie rond splitsing van Essent en NUON in een productie en een netwerkbedrijf kennelijk overbodig was, hoeven we in Drenthe niet achter achterhaalde uitgangspunten en toekomstvisies aan te blijven lopen. Wij zijn benieuwd of GS bereid is op het voorstel terug te komen, nu de argumentatie eronder niet blijkt te kloppen.”

U bent hier