h

Drents Parlement: Pas Balkenende-norm toe

16 november 2008

Drents Parlement: Pas Balkenende-norm toe

Assen. Geen subsidie aan instellingen, die hun bestuurders boven de Balkenende-norm betalen. Het Drents Parlement nam tijdens de begrotingsvergadering een SP-motie aan waarin de Balkenende-norm provinciaal wordt vastgelegd.

Het is wenselijk dat openbare bestuurders niet meer verdienen dan de JP-norm, het salaris dat de ministerpresident betaald krijgt. Alle fracties in de Staten, behalve de VVD, konden zich in de motie vinden. De liberalen waren van mening dat de motie alleen zou mogen gelden voor instellingen die voor meer dan de helft van subsidies afhankelijk zijn.

,,Stop het graaien aan de top. Daar gaat het bij deze motie om. Het is in de eerste plaats een statement. Maar ook in Drenthe is het niet onwaarschijnlijk dat deze situatie zich voor kan doen. Denk maar aan alle interim-managers’’, meent SP-fractie voorzitter Philip Oosterlaak. ,,Als SP vinden wij de tweedeling in onze maatschappij een ernstige bedreiging. Sommige huishoudens kunnen de touwtjes niet aan elkaar knopen. Kinderen groeien in armoede op. Dan kan het niet zo zijn dat managers voor zichzelf wel een riant inkomen regelen. Maar het gaat om meer. Het mechanisme dat de leiding van bedrijven en instellingen vooral bezig is zichzelf van een riant inkomen te voorzien, de jacht op de winst op korte termijn, leidt tot sluiting van bedrijven en zelfs tot failliete banken, zo bleek de afgelopen maanden. De hoogste tijd dat de overheid korte metten maakt met het zakkenvullen’’.

U bent hier