h

Een tandje erbij

25 juni 2008

Een tandje erbij

Vandaag zijn er in de provinciale staten de algemene beschouwingen gehouden.
Hier onder volgt de tekst die door de fractievoorzitter Philip Oosterlaak werd uitgesproken
Er werden door de SP 7 moties ingebracht

juni 2008

Een tandje erbij

Meneer de voorzitter, leden van provinciale staten, beste mensen,

Drenthe ligt op koers, laat het College van GS weten als inleiding op de voorjaarsnota. De vaart zit erin. En het wordt alleen nog maar mooier. Het college zal -in wielertermen- niet aarzelen er een tandje bij te zetten, als dat nodig is.
Welaan beste mensen. Wij denken dat dat zeker nodig is, dat tandje erbij. En wij zullen dat tandje erbij met vreugde begroeten. Net zoals de ouders van een peuter, blij zijn als er weer een tandje doorkomt.

Als SP vinden wij dat een democratische bestuurslaag als de provincie, meer bestaansrecht heeft naarmate de provincie er beter in slaagt om niet alleen wat zaken te regelen rond de taken die in bestuursmodel aan haar toebedeeld zijn. Het gaat erom ten dienste te staan aan de samenleving en dat op een zo goed mogelijke manier, met maximaal resultaat. Maar dat niet alleen. Ook op een manier die mensen maximaal de gelegenheid geeft mee te denken, mee te praten, mee te doen en mee te beslissen. Niet boven de mensen, niet tegenover mensen, maar samen met mensen.

Wat dat betreft denken wij dat het beter kan. Wat ons betreft moet de provincie beter inspelen op momenten die zich daarvoor lenen. Bijvoorbeeld als het gaat om bewoners die ideeën in willen brengen over een afslag bij Ees met op- en afritten. Bijvoorbeeld chauffeurs die aangeven dat hun CAO te wensen over laat en dat dat iets te maken heeft met de manier waarop het busvervoer aanbesteed wordt. Zeg niet meteen “dat kan niet”, denk niet “wat weten die mensen er nou van”, of “ze praten alleen vanuit hun eigen belang”.
In zijn algemeenheid geldt wat ons betreft “Kijk niet alleen naar wat instellingen en overheden aandragen, maar kijk wat het betekent voor mensen, kijk wat zij ervan vinden en zoek inwoners op’’. Dat is tevens een opmerking die ik wil maken in het kader van de nota “Amen is geen Amsterdam”. Wat ons betreft is een middenbestuur dat genoeg denkt te hebben aan uitsluitend contacten met instellingen een aanfluiting van de democratie.
De democratie betekent dat het volk regeert. Het kan niet zo zijn dat een overheidslaag maar wat aan bestuurt en dat uitsluitend doet op basis van een mandaat dat volksvertegenwoordigers ooit eens van de kiezer hebben gekregen.

Dit laat onverlet dat wij vinden dat de provincie ook goed moet overleggen met de veelheid aan instellingen die in Drenthe uitvoerende taken verrichten. Wat ons betreft is er geen zaligmakend bestuursmodel. Soms kan het goed werken als zelfstandige instellingen subsidie ontvangen op basis van een toegekend budget. Soms is het goed om taken binnen de provincie zelf uit te voeren. Soms is het aardig om voor bepaalde projecten te vragen of partijen dat uit kunnen voeren. Wij hebben bijvoorbeeld niks tegen een prijsvraag om originele ideeën een kans te geven.
Belangrijk is echter om ervoor te zorgen dat er voldoende continuïteit zit in een bestuursmodel. Niet dan weer dit, dan weer dat. Verder dient invoering van veranderingen zorgvuldig te gebeuren. Neem gewoon de tijd. Evalueer eerste resultaten. En verder gaat het erom dat niet het management en de bureaucratie gestimuleerd wordt, maar dat mensen in de uitvoering verantwoording kunnen dragen voor het werk dat zij vaak met hart en ziel doen, zonder daarbij gehinderd te worden door een enorme administratieve last.

Meneer de voorzitter,
De provincie kan op allerlei vlak veel voor onze inwoners betekenen.
Bijvoorbeeld als het gaat om de VERZORGINGSHUIZEN. Zoals u wellicht weet is de financiering van verzorgingshuizen in Drenthe ook dit jaar opnieuw een probleem. Nu is het de taak van Staatssecretaris Bussemaker om dat te regelen. En van de Tweede Kamer om haar zo nodig de weg te wijzen. Maar het is ook onze taak als Drentse politiek om hier een duidelijk signaal af te geven. Mijn vraag aan mevrouw Haarsma is dan ook of zij namens de provincie nogmaals duidelijk de staatssecretaris erop wil wijzen dat het zo niet langer kan en dat het in Drenthe niet gepikt wordt dat er vanwege bezuinigingen en vanwege gekozen bestuursmodellen opnieuw opnamestops zullen ontstaan.
Verder heeft de Staten er vorig jaar mee ingestemd te onderzoeken hoe de REISKOSTEN van leerlingen gecompenseerd kunnen worden, die naar de middelbare school moeten. Wij hebben van de gedeputeerde Bats vernomen dat uw college hiertoe na de zomer met voorstellen zal komen. Wij zullen die afwachten, maar dringen wel aan op enige spoed. Lukt het om in september hierover een voorstel in de Staten te kunnen bespreken. Het gaat er immers om dat leerlingen geholpen worden en die leerlingen gaan na de vakantie al weer naar school.
Verder vinden wij het van belang om bij het thema GENETISCH GEMANIPULEERDE Gewassen de vinger aan de pols te houden. Onze fractie hecht eraan dit onderwerp in de Staten te bespreken. Vorige maand hebben we daar samen met andere organisaties ook een avond over georganiseerd. Het lijkt ons goed om daar een vervolg aan te geven. Wij stellen het op prijs daar binnen het programma van de Staten ruimte voor te vinden.

Meneer de voorzitter
De SP heeft gezien dat u aan de slag wilt met ASBEST. Maar wij vinden dat daar een tandje bij moet gezien de omvang van het probleem. Jaarlijks sterven circa 900 Nederlanders aan asbestziekten. Voor Drenthe betekent dat dat wij rekening moeten houden met enkele tientallen slachtoffers per jaar. Inmiddels zijn er maatregelen getroffen om het werken met asbest veiliger te maken. Maar de weg van het verwijderen van asbest uit het leefmilieu is nog lang. De SP pleit ervoor om een begin te maken van de inventarisatie waar asbest toegepast is. En tevens om een urgent probleem, namelijk het vrijkomen van asbest deeltjes uit asbestbetonnen golfplaten nu aan te pakken.
Wij willen daarom een tweetal moties indienen:
Motie 1
Motie 2

Verder denkt de provincie op dit moment mee over CO2 OPSLAG in de Drentse bodem. Wat de SP betreft moeten we hierbij niet hard van stapel lopen. Natuurlijk is het van belang te voorkomen dat de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer toeneemt. Maar naar ons idee is de vraag of dat allemaal veilig kan en of het überhaupt iets oplevert onvoldoende beantwoord,
Wij willen daarover dan ook een motie indienen:
Motie 3

Een concreet punt waar de provincie mogelijk bij kan dragen aan een beter milieu is het PAPIERGEBRUIK op het provinciehuis.
Daarover willen we graag de volgende motie indienen:
Motie 4

Het stimuleren van ENERGIEBESPARENDE MAATREGELEN is iets waar het college een programma voor heeft lopen waarbij huiseigenaren advies kunnen krijgen. Het lijkt ons goed om daar een financieringsregeling aan te koppelen. Momenteel valt geld vrij door de afbouw van de hypotheekregeling voor ambtenaren.
Motie 5

Uw College heeft zich voorgenomen om de Vuelta in 2009 in Drenthe van start te laten gaan. Of de doelstellingen rond meer sportdeelname, positieve effecten op de volksgezondheid, en een stimulans van de leefbaarheid gehaald gaan worden vragen wij ons ernstig af. Maar we kunnen in ieder geval proberen te voorkomen dat de karavaan aan volgwagens zullen zorgen dat het netto resultaat van de Vuelta een toename van de CO2 productie zal zijn.
Motie 6

Regelmatig horen wij dat de provincie op een aantal vlakken graag koploper wil zijn en het goede voorbeeld wil geven. Wat ons betreft zou het goed zijn dat in ieder geval na te streven als het gaat om het beleid om mensen met een handicap tegemoet te komen, in ieder geval zijn de PARKEERVOORZIENINGEN voor verbetering vatbaar.
Motie 7

Meneer de voorzitter
Met onze moties denken wij belangrijke terreinen aangegeven te hebben waar er zeker een tandje bijkan. Deze Algemene Beschouwingen zouden we ook gebruiken om nog wat verder in te gaan op de commisssie Rollen en Taken en het rapport ‘’Amen is geen Amsterdam”. Bij de commissie BFE heb ik daar al een voorschot op genomen.
Misschien is het goed nog in te gaan op “het kader” waarbij beantwoording van diverse vragen leidt tot een antwoord op de vraag of bepaalde zaken wel of niet onder de taken van de provincie zouden vallen. Op zich een mooi model. Maar ook dit model kan door een ieder verschillend ingevuld worden. Als het bijvoorbeeld gaat om de vraag of de provincie überhaupt iets zou moeten hebben met een topsport evenement als de Vuelta. Dan leidt het kader ons inziens tot een duidelijk NEE. Immers topsport is een zaak van de rijksoverheid, de NOC/NSF de nationale bonden en wie al niet, maar in ieder geval niet iets van provinciaal niveau. Toch zullen er hier mensen in dit huis zijn die de vraag wel of niet Vuelta, met het kader in de hand, bevestigend gaan beantwoorden. Met andere woorden, prima zo’n kader, maar het is geen objectief instrument.
Wat ons betreft is het prima dat een werkgroep uit de Staten dit verder oppakt. Een punt waar we hier wel op willen wijzen is dat de landelijke ontwikkelingen niet op ons wachten. Sterker nog, toen we gedeputeerde Klip de ruimte gaven om nog voordat het rapport van de commissie hier in de staten uitgediscussieerd is, al mee te doen in IPO-verband met onderhandelingen met het rijk, was de boodschap eigenlijk al “Let niet op ons”. Hier in Drenthe “doet de provincie er toe”. Maar nu even niet. Het is betrekkelijk zinloos om hier ons eigen “rollen en taken” wiel uit te gaan vinden, terwijl elders in het land besloten wordt welke rollen en taken de provincies toebedeeld krijgen. Voordat we opnieuw een commissie instellen, lijkt het ons zinnig om de planning van de besluitvorming op landelijk niveau te kennen.

Tot slot. Wat ons betreft kan er hier en daar een tandje bij. Een gezond en compleet bestuurlijk gebit is immers op een veelheid van taken berekend.
Graag vernemen wij de reactie van het college op de gestelde vragen en of zij onze voorstellen zoals verwoord in de moties kunnen ondersteunen. Datzelfde vernemen wij ook graag van de overige fracties.

Overzicht moties:
Motie:

Start en 1e etappe van de Vuelta klimaatneutraal organiseren

.

Provinciale staten van Drenthe,
In vergadering bijeen op 25/26 juni 2008

Kennis genomen dat,
- de start en de 1e etappe van de Vuelta in Drenthe plaats lijkt te vinden
- dit sportevenement mogelijk mede door de Provincie wordt gefinancierd

overwegen dat,
- de Provincie haar voorbeeldfunctie t.a.v. CO2 uitstoot gestand moet houden

verzoeken het college van Gedeputeerde Staten
- de start en de 1e etappe van de Vuelta in Drenthe klimaatneutraal te organiseren.
- en het geld beschikbaar te stellen voor energiebesparende projecten.

En gaan over tot de orde van de dag.
Namens de SP fractie:

J. Vester

Motie parkeerplaatsen gehandicapten.

Provinciale staten van Drenthe, in vergadering bijeen op 25/26 juni 2008.

Kennis genomen van;
de beperkte beschikbaarheid van gehandicaptenparkeerplaatsen bij het provinciehuis en de afstand van het parkeerterrein tot de ingang van het gebouw.

Van mening dat;
in het plan van het nieuwe provinciehuis ook een betere voorziening parkeren gehandicapten past.

Zijn van oordeel dat zo dicht mogelijk bij de ingang van het provinciehuis op de huidige parkeerplaats van de gedeputeerden minstens vier extra parkeerplaatsen gerealiseerd dienen te worden voor gehandicapten.

Ondergetekende,

Fractie SP

Philip Oosterlaak

Motie Renteloze leningen “Energiefonds” kleine zelfstandigen en particulieren.

Provinciale staten van Drenthe, in vergadering bijeen op 25/26 juni 2008.

Kennis genomen van;
de provinciale doelstellingen over de reductie van CO2 uitstoot en energiebesparing.

Constaterende dat;
de post hypotheken ambtenaren de komende 30 jaar zal worden afgebouwd tot nul euro. Dat er (voor zo ver PS bekend) geen bestemmingen liggen op die vrijkomende gelden.

Van mening dat;
er met gebruikmaking van de vrijkomende gelden uit de post hypotheken een energiefonds voor renteloze leningen moet komen, om het voor kleine zelfstandigen en particulieren aantrekkelijk te maken investeringen te doen op het vlak van energiebesparing en energieopwekking.

Verzoeken het college een nota/verordening op te stellen die het jaarlijks mogelijk maakt dat renteloze leningen beschikbaar gesteld worden van ten hoogste 50% van het te investeren bedrag met een maximum van 2500 euro per aanvraag voor ten hoogste een totaal bedrag van 1 miljoen euro.
Dat de minikredieten jaarlijks op index CBS worden herzien.

Ondergetekende,

Fractie SP

Philip Oosterlaak

Motie CO2 opslag in de Drentse bodem.

Provinciale staten van Drenthe, in vergadering bijeen op 25/26 juni 2008.

Kennis genomen van;
het ontbreken van een draagvlak onder de plannen tot CO2 opslag in de Drentse bodem

Van oordeel dat;
de provincie geen risico’s mag lopen bij de opslag van CO2 als niet zeer duidelijk is dat deze risico’s acceptabel zijn.

Dringen erbij Gedeputeerden van Staten van Drenthe op aan dat zij onderzoek laten verrichten naar;
- de technische mogelijkheden van CO2 opslag,
- de hoeveelheid extra energie die dit vergt,
- een risico analyse van mogelijke gevaren gelet op de bodemstructuur,
- de risico’s van calamiteiten bij mogelijke lekkages.

Ondergetekende,

Fractie SP

Philip Oosterlaak

Motie CO2 besparing door reductie papiergebruik.

Provinciale staten van Drenthe, in vergadering bijeen op 25/26 juni 2008.

Constaterende dat;
de hoeveelheid papier mogelijk met 25% gereduceerd kan worden als papier van een lichtere kwaliteit gebruikt worden.

Verzoeken het college te onderzoeken of het mogelijk is voor de bestaande print en kopieer systemen papier te gebruiken van 60 gram in plaats van 80 gram.

Ondergetekende,

Fractie SP

Philip Oosterlaak

Motie Asbest en Energie
(motie CDA Overijssel).

Provinciale Staten van Drenthe, in vergadering bijeen op 25 juni 2008.

Overwegende dat;
- het thema energie volop in de belangstelling staat nu het kabinet en GS fors doelstellingen voor de productie van duurzame energie willen halen,
- de nota “Klimaat en Energie” wordt gezien als een belangrijke impuls voor een energiezuiniger en duurzamer Drenthe,
- de komende jaren nieuwe initiatieven worden opgestart voor een duurzamer energievoorziening.
.
Van mening zijnde dat;
- projecten in Noord- en Zuid-Holland hebben geleid tot vermindering van de oppervlakte asbestdaken van 1 tot 4%,
- door de combinatie van asbestverwijdering en stimulering van zonne-energie ontstaat er energiebesparing uit fossiele bronnen op agrarische bedrijven in Drenthe en verminderd de CO2-emissie in de sector,
- het verwijderen van asbestdaken een kans biedt om te investeren in een energiedak.

Dragen het college van Gedeputeerde Staten op;
- te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om in het najaar van 2008 versneld te starten met projectpartijen, waaronder LTO-Noord,
- het onderzoek te verbreden naar andere sectoren,
- bij de begroting te komen met een planopzet en een financieringsvoorstel

Ondergetekende,

P. Oosterlaak SP

Motie Asbest

Provinciale Staten van Drenthe, in vergadering bijeen op 25 juni 2008.

Kennis genomen van het rapport “Asbest in Kaart” van het ministerie van VROM en het SP rapport “Help Asbest het Dak Af”.

Overwegende, dat jaarlijks 900 doden door asbestziekten te betreuren zijn in Nederland, waarvan meer dan de helft niet arbeid-gerelateerd

Overwegende, dat in Drenthe veel daken van boerderijen en schuren bedekt zijn met asbestbeton golfplaten. Dat deze daken over het algemeen gelegd zijn in de periode van 1960 tot 1993.

Overwegende, dat in toenemende mate vrije asbestdeeltjes in de atmosfeer terecht komen door erosie van deze asbestbetonplaten en dat die erosie een direct gevaar vormt voor de bewoners in de omgeving van die asbestdaken.

Verzoeken het college, in samenspraak met gemeentelijke overheden, een inventarisatie te maken van de in Drenthe aanwezige agrarische gebouwen waarbij asbestbeton golfplaten toegepast zijn, het aantal vierkante meters, de datum dat deze gelegd zijn, de aard van het gebruikte materiaal, de (vermoedelijke) staat van de erosie van de gebruikte platen, enz. bijvoorbeeld aan de hand van verstrekte bouwvergunningen.

Ondergetekende,

P. Oosterlaak SP

U bent hier