h

Philip 'goes hune': grondlegger van SP Culemborg vertrekt

6 januari 2007

Philip 'goes hune': grondlegger van SP Culemborg vertrekt

Culemborg is de enige plaats in Rivierenland met een serieuze afdeling van de SP. Philip Oosterlaak stond begin jaren tachtig aan de wieg van de toen nog Socialistische Partij. Hij wordt lid van Provinciale Staten van Drenthe.

"Bejaarden laten we toch ook straten oversteken. Dus wat mij betreft laten we ook schapen oversteken als we dat willen", sprak SP-raadslid Philip Oosterlaak vorige eeuw in de gemeenteraad. De Culemborgse schapenoversteekplaatsen hadden net de wereldpers gehaald omdat er ook enige snelheidsremmende werking aan werd toegedicht. Oosterlaak verlaat na bijna dertig jaar SP-activiteit de Culemborgse politiek.

Ex-wethouder en voorman Jan Burger was altijd het gezicht van de Culemborgse 'oppositie-socialisten'. Oosterlaak was begin jaren tachtig eigenlijk de initiatiefnemer van deze club in Culemborg. "Ja dat klopt. Jan kwam er als tweede iets later bij. Hij kon dat naar buiten treden gewoon beter dan ik", beaamt Oosterlaak na enig aandringen. Hij is niet een figuur die graag op de voorgrond treedt. Toch zit hij al tien jaar in de raad en is hij, nadat Burger in 2002 de eerste SP-wethouder werd, zelfs gepromoveerd tot leider van de vijfmansfractie.

Oosterlaak vertrekt naar zijn geboortegrond in Drenthe. "Mijn moeder is overleden en mijn 80-jarige vader heeft zorg nodig. Ik trek bij hem in. Bovendien heeft de SP in Drenthe iemand nodig die zitting wil nemen in de Provinciale Staten. Dus die twee zaken kan ik mooi combineren. Philip 'goes hune'. Je weet wel, van de hunebedden", lacht hij.

Burger werd vorig jaar wethouder in Wijk bij Duurstede. Nu ook Oosterlaak weg. Kan de SP in Culemborg dat lijden? "We hebben circa 270 leden in Culemborg. Daar zitten goede mensen bij, dus dat gaat best lukken. Het is wel goed dat 'Ome Jan' en ik weg zijn. Dan kunnen anderen zich misschien beter ontplooien, lacht hij.

Een van de hoogtepunten was in de jaren tachtig de succesvolle actie om de stadsverwarming in de wijk Ter Weijde afgekoppeld te krijgen. "Men betaalde daar gigantische bedragen voor een verspillend verwarmingssysteem. Ook vond ik het altijd leuk om bussen te organiseren voor allerhande demonstraties. We gingen een paar jaar terug zelfs met twee volle bussen naar Amsterdam vanwege dat generale pardon", vertelt hij. "Dieptepunt is dat stadsbusje dat er nog steeds niet is. Iedereen ziet de noodzaak. Ouderen zitten gedwongen achter de geraniums, maar toch rijdt dat busje nog niet. Dat er na dertig jaar nog steeds geen jongerencentrum is, stemt mij ook niet vrolijk."

©Gelderlander 06-01-2006

U bent hier