h

Nieuws van Aa en Hunze

29 januari 2005

Nieuws van Aa en Hunze

Hier enkele van de krantenberichten van de laatse maand.

Eerste inloopavond in Spijkerboor

SP wil in de gemeenteraad van Aa en Hunze

Bij landelijke verkiezingen stemmen veel inwoners van de gemeente Aa en Hunze op de SP Daarom hebben enkele leden van de Socialistische Partij het initiatief genomen om een eigen afdeling Aa en Hunze op te richten. Daarmee willen zij proberen ook op lokaal niveau de doelstellingen van hun politieke partij te verwezenlijken en op te komen voor de menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit.

De SP-stemmers worden opgeroepen niet alleen op de partij te stemmen, maar er ook lid van te worden. Voor het oprichten van een eigen afdeling zijn er momenteel namelijk niet genoeg den. Er worden nog zo'n twintigtal stemmers gezocht, die bereid zijn lid te worden van de SP. Daartoe worden advertenties geplaatst en folders verspreid. Ook wordt gewezen op de aanmeldingsmogelijkheden via de telefoon van jan Roosingh uit Anloo (0592-274263), via het e-mail adres AaenHunze@sp.nl en de landelijke website www.sp.nl/interact/word_lid.

Er is ook gezocht om binnen de gemeente Aa en Hunze een vaste gelegenheid te vinden om over verschillende lokale zaken op een constructieve manier van gedachten te wisselen en mee te praten. Het gaat dan om zaken als zorg voor ouderen en zieken, activiteiten tegen te hoge huren, het openbaar vervoer en andere voorzieningen, bescherming van de natuur en gelijke kansen in het onderwijs.
De eerste inloopavond staat gepland op donderdag 9 december in café 't Keerpunt in Spijkerboor. Geïnteresseerden kunnen er vanaf 20.00 uur terecht.

© De Schakel 1-12-2004


SP wil aan de weg timmeren in Aa en Hunze

De Socialistische Partij (SP) mag aan de hand van partijleider jan Marijnissen landelijk gezien een stevige poot aan de grond hebben, in de Drentse gemeenten wil het nog niet zo vlotten. En daar, zo zegt jan Roosingh (72) uit Anloo, moet verandering in komen. Over twee jaar, tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, moeten SP-aanhangers in Aa en Hunze de kans krijgen hun stem te geven aan de socialisten.

Nee, de voorman zal hij dan zeker niet zijn. Roosingh wijst alleen al op zijn leeftijd. "En dan weet je denk ik wel genoeg. Ik ben gewoon SP-lid en neem momenteel deel aan het provinciaal overleg. Van daaruit zijn we bezig de SP te herintroduceren bij diverse Drentse gemeenten."

Roosingh zegt dat zijn, specialiteiten vooral liggen in teambuilding en organisatie. "Ik moet de basis leggen voor een afdeling van de SP in Aa en Hunze. Er zijn dik honderd SP-stemmers in die gemeente en je hebt er vijftig nodig voor een afdeling. Dat moet dus lukken. Vervolgens moet bekeken worden welke sterke man of vrouw de kar gaat trekken. Momenteel zijn er drie mensen bezig zich voor te bereiden op de gemeentepolitiek, over twee jaar moeten zij er staan."

Met de PvdA en GroenLinks heeft Aa en Hunze al twee linkse vertegenwoordigers in de gemeenteraad. Roosingh ziet voor de SP toch zeker een rol weggelegd. "In de praktijk blijkt, dat deze partijen behoorlijk verweven zijn in het politieke spel. Onze taak is het de PvdA en GroenLinks scherp te houden. Ons motto? Solidariteit. En we zijn solidair met iedereen, maar natuurlijk is het zo dat vooral de zwakkeren in de samenleving vaak de hardste klappen krijgen. Wat dat betreft is er ook veel werk aan de winkel. De afbraak in de zorg, hoge huren, het openbaar vervoer, gelijke kansen in het onderwijs. Allemaal onderwerpen die onze aandacht hebben en de SP zal daarbij uitermate waakzaam zijn."

INLOOPAVOND
De Socialistische Partij wil met de burgers van Aa en Hunze van gedachten wisselen over diverse zaken die spelen binnen de gemeente. Daarvoor is donderdag 9 december een inloopavond gepland in café 't Keerpunt in Spijkerboor. Geïnteresseerden kunnen daarterechtvanaf 20.00 uur. Daarnaast zal de SP in de toekomst zogenoemde huiskamerbijeenkomsten houden. Wie meer informatie wil kan terecht bij jan Roosingh (0592-274263, e-mail: AaenHunze@sp.nl) en de landelijke website: www.sp.nl.

© Dagblad van het Noorden 4-12-2004, Robbert Willemsen.


© Dagblad van het Noorden 4-12-2004, Marcel de Jong


SP organiseert tweede inloopavond in Gieten

De SP organiseert op donderdag 20 januari weer een inloopavond in de gemeente Aa en Hunze. Plaats van handeling is dit keer hotel-restaurant't Zwanemeer in Gieten.

De SP wil nagaan of er in de gemeente Aa en Hunze voldoende draagkracht is voor het oprichten van een eigen afdeling om mee te kunnen doen aan de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen en zo tenminste een waakhondfunctie te kunnen vervullen. SP-stemmers waren er bij de vorige landelijke verkiezingen in Aa en Hunze voldoende. Een middel om er achter te komen of er voldoende draagvlak is, is het organiseren van een inloopavond. Donderdagavond 20 januari is er weer zo'n bijeenkomst. Die avond houdt Liesbeth Stolke, de voorzitter van de Stichting Arme Kant Groningen en Drenthe een inleiding over de (vaak verborgen) armoede ook in Aa en Hunze.
Er zijn natuurlijk meer zaken in de gemeente aan de orde. Over allerlei lokale problemen kunnen deelnemers van de inloopavond met elkaar op een constructieve, informele mamer van gedachten wisselen. Zo maakt de SP zich onder meer zorgen over de ontwikkelingen in de zorg (de nieuwe Zorgwet WMO) vooral voor zwakkeren zoals, gehandicapten en chronisch zieken, de gevreesde explosie van de huren en bijvoorbeeld de ontwikkelingen in het onderwijs. Is er wel voldoende aandacht voor ouderen in onze samenleving en worden er voldoende voorzieningen geboden om de verzilvei~ng van de gemeenschap op een goede manier op te vangen?

Om een eigen afdeling te kunnen starten, wordt aan SP-stemmers gevraagd lid te worden van de snelst groeiende partij van Nederland. Sinds de eerste inloopavond hebben zich al enkele nieuwe leden aangemeld. Dat geeft aan dat er absoluut een draagvlak blijkt te zijn voor een eigen afdeling in Aa en Hunze, die natuurlijk hecht zal samenwerken met de bestaande afdelingen in Drenthe, zeker met de SP-afdeling Assen. De SP maakt zich sterk voor menselijke waardigheid en gelijkwaardigheid van alle mensen en heeft vooral solidariteit hoog in het vaandel. Kortom de SP wil ook in Aa en Hunze opkomen voor mensen die dat nodig hebben.

De inloopavond op 20 januari in Gieten begint om 20.00 uur. Iedereen is er van harte welkom. Wie meer informatie wenst, kan telefonisch terecht bij jan Roosingh (tel. 0592-274263), op het e-mail adres aaenhunze@ sp.nl of op de landelijke website wwwsp.nl.

© De Schakel 8-12-2004


SP wil meedoen aan gemeenteraadsverkiezingen Aa en Hunze

De Socialistische Partij wil in het jaar 2006 in de gemeente Aa en Hunze meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. het is voor het eerst in de historie dat deze partij aan de verkiezingen deelneemt. Tijdens landelijke verkiezingen is gebleken dat de Socialistische Partij in Aa en Hunze een behoorlijke aanhang heeft, maar aan de gemeenteraadsverkiezing werd nog nooit meegedaan. De in Anloo woonachtige Jan Roosingh wil hierin verandering brengen.

Nieuwe afdeling
Vorige week was er een door de Socialistische Partij georganiseerde inloopavond in café 't Keerpunt in Spijkerboor gezien het aantal behaalde stemmen in Aa en Hunze en op basis van daar gehoorde geluiden is besloten een afdeling op te richten. Jan Roosingh: "Tijdens de laatste verkiezing voor de Tweede Kamer hebben 788 mensen in deze gemeente SP gestemd. Dan moetje toch een afdeling hebben"

Cursus gemeentepolitiek
Roosingh zegt dat hij de kar tijdelijk zal gaan trekken. "Ik voel me er erg bij betrokken, maar voel me met mijn bijna 73 jaar te oud om voorman te zijn." Drie mensen volgen momenteel een cursus waarin ze op de gemeentepolitiek worden voorbereid. De afdeling gaat accenten leggen op de verborgen armoede, solidariteit, er zijn voor de mensen die je nodig hebben. We zullen er voor de mensen zijn. Politieke carrièremakers kunnen we missen als kiespijn."

© Het Drenthe Jouurnaal 16-12-2004


Vechten tegen de armoede in Aa en Hunze

De Socialistische Partij wil nagaan ofer in de gemeente Aa en Hunze voldoende draagkracht is voor het oprichten van een eigen afdeling om mee te kunnen doen aan de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen en zo tenminste een waakhondfunctie te kunnen vervullen. SP stemmers waren er bij de vorige landelijke verkiezingen in Aa en Hunze voldoende.

Een middel om er achter te komen of er voldoende draagvlak is, is het organiseren van een inloopavond.

Inloopavond
Donderdagavond 20 januari aanstaande is er weer zon bijeenkomst. Dit keer in Gieten in Hotel-restaurant 't Zwanemeer aan de Groninger Straatweg 1. Die avond houdt Liesbeth Stolke, voorzitter van de Stichting Arme Kant Groningen en Drenthe een korte inleiding over de (vaak verborgen) armoede ook in Aa en Hunze.
Er zijn natuurlijk meer zaken in de gemeente aan de orde. Over allerlei lokale problemen kunnen deelnemers van de inloopavond met elkaar op een constructieve, informele manier van gedachten wisselen.

© Het Drenthe Journaal 13-01-2005

U bent hier